BLÅ – en ny nordisk kammeropera, om klima og kærlighed!
Dramatiker Jesper B Karlsen om historien:
BLÅ er en fantastisk roman om VAND, og om klimaforandringer, skrevet af norske Maja Lunde. Den er plot-drevet og elementær spændende, næsten thriller-agtig og med gode dramatiske karakterer, der virkelig vil noget.
I en historie, der lige nu ikke bare er aktuel, men decideret hænger over vores hoveder som en økse – nemlig klima-krisen.
Men hvor klima-krisen kan føles diffus og svær at lave konkret, spændende dramatik om, så er BLÅ en meget konkret historie med meget levende og lidende mennesker, der brænder i kraft af deres konkrete relationer til hinanden, såvel som til det overordnede. Vi har i årevis ledt efter en historie, der kunne netop dét! Forholdsvis få karakterer, så plottet er dejlig koncentreret, lige som det skal være i en opera/et stykke musikdramatik.
Desuden kan BLÅ næsten gennemføres med teatrets “stedets enhed”, og det samme sted i begge tider, for den foregår det meste af tiden på en båd, der på den måde bliver et flertydigt og nuanceret symbol på vores længsler og måske vores redning.
Der er to spor i historien, to tider – 2017 og 2047 – en smukt skrevet dobbeltfortælling om hhv. tiden op til den lurende katastrofe og tiden efter (om godt 30 år)
Handling
Signe, 58, er rasende. Efter et langt, ensomt liv, hvor hun kompromisløst har forsøgt at redde verden fra en nært forestående klimakatastrofe, er hun nu på vej i sin solo-sejler mod Sydeuropa, med en desperat trang til hævn, til opgør med sit livs kærlighed, pragmatikeren Magnus. Måske vil hun drukne ham i gletcher-is fra deres hjemfjords svindende bræ??
På vej over en stormende Nordsø får Signe, i sin hallucinerende skippersøvn, besøg af et barn, Lou, (det barn hun og Magnus skulle have haft?) og nu genoplever hun hele deres eksplosive kærlighedshistorie i en tid, hvor alt godt i verden blev til i minefeltet mellem Signe og Magnus: nærhed, sammenhæng, sammenhold og idealistisk kamp.
Magnus var uddannet ingeniør, og sammen kæmpede de en heroisk kamp mod overudnyttelsen af naturen. Men i sidste ende var Signe og Magnus for forskellige mennesker. Den indædte idealist ville ikke finde sig i pragmatikerens kompromisser. Deres kærlighed døde med den abort, som Signe i raseri fik foretaget på deres fælles barn, da Magnus havde forrådt hende og kampen for kloden.
I historiens spor 2 er vi i 2047 – David på 27 har arbejdet på sin sydfranske hjembys vigtigste fabrik; den der lavede havvand om til ferskvand, og han er derfor også en af de sidste der flygter, selvom byen i flere år har været tæt på kollaps efter 4 års tørke.
Vi møder ham da byen er brudt i brand. Han holder intenst fast i sin datter, Lous hånd, da de flygter ud af den brændende by. Men sin kæreste har David mistet af syne på flugten, hun som havde deres lille søn på armen.
Vi følger far og datter på deres flugt mod nord, gennem et affolket sydeuropa, mod ferskvand, mens de desperat leder efter den forsvundne halvdel af den lille familie.
BLÅ slutter åbent og håbefuldt:
Signe dræber – drukner – ikke Magnus, kærligheden i mødet vinder – og isen fra Signes hjemfjords bræ, der først skulle lande i drinks hos en olie-sheik, siden i nattens muld og mørke blev lastet på båden BLÅ af en rasende halvgammel kvinde, der ville begrave sin ungdoms Magnus i isen og skuffelsen, – denne is, dette vand, redder vores fremtids barn Lou, da hun er på vej op gennem et tørkeramt Europa, 30 år senere, i 2047.
Tema
Klimakrisen er over os, I os, omkring os – og de fleste af os veksler mellem fortrængning, afmagt, fornægtelse og negligering – Rekordvarme, oversvømmelser og tørke – Maja Lundes fremtids-scenario, beskrevet for bare få år siden, er rykket skræmmende meget tættere på.
Hvordan kan vi forholde os? Leve vore liv?? Og hvordan kan kunsten forholde sig, – og i bedste fald hjælpe os med at leve vores liv, og med åbne øjne se på og sammen reflektere over den svære virkelighed vi står i – og måske finde veje ud af handlingslammelsen?
Moraliseren er ikke hjælpsomt, hverken i kunsten eller den gode samtale. Gode spørgsmål, åbent sind, genuin nysgerrighed, og store ører – det er brugbare størrelser. Og også dem vi bringer ind i vores proces med at skabe en ny opera om klimakrise – og kærlighed!
BLÅ er en fortælling fuld af paradokser, der er ingen enkle, klare løsninger, der er levende, kæmpende mennesker, med ambivalens og dybe længsler, som vi kender fra os selv.
Signes kamp mellem kompromisløs idealisme og den store ensomhed og hårdhed det har ført med sig, – og den dybe længsel efter ubetinget kærlighed, omsorg og hengivelse, den er genkendelig. Ligesom Davids famlende afmægtige skridt ind i et alt for brutalt voksenliv og forældreskab.
LOU findes også, barnet. Gud ske lov for LOU! Med hende får håbet plads i vores fortælling – for håbe det må og skal vi, særligt når vi laver forestillinger for børn og unge. De skal slippe for en fortælling hvor de igen igen skal frelse de gamle idioter – nej, håbet opstår i mødet, der hvor vi blir fælles, i kamp og kærlighed!
I mødet mellem salte tårer og ferskvand –
Der hvor det strømmer, hvor vandet risler igen….
———–
Tiden kalder på samarbejder, også mellem kunsten og videnskaben.
Opera Nordfjord og SAUM indledte forår 2024 et samarbejde med masterstudenterne på Klimafakultet på Universitetet på Vestlandet i Norge, om at skabe et vidensformidlings- og dialog-spor tilknyttet forestillingen. Ved vores visninger for gymnasieelever blir der således både bl. a. tilknyttet oplæg, af unge for unge, og paneldebatter.
Kreditering
Kunstnerisk hold:
Ide og udvikling: Ingeborg Fangel Mo
Librettist: Jesper B Karlsen
Dramaturg: Oda Radoor
Komponist: Hugi Gudmundsson
Scenograf: Signe Krogh
Instruktør: Kasper Sejersen
Lysdesigner: Michael Breiner
Lys/ teknik/ afvikling : Ovar Holmen
Medvirkende på scenen:
Signe: Ingeborg Fangel Mo
Magnus: Magnus Berg
David: Martin August Tornqvist
LOU: Dukke/ Lene Hummelshøj
Accordion: Frode Andersen/ Kristian Skov Hansen
Klarinet: Anna Klett
Slagtøj: Matias Seibæk
Producenter:
Opera Nordfjord og Musikteatret SAUM
Samarbejdspartnere:
Den fynske Opera, CPH operafestival, Teaterøen, Universitetet på Vestlandet.
Praktisk info
Dansk premiere d 22/5 2025 på Den fynske Opera.
Mere info følger om dansk turne
Norsk premiere på Opera Nordfjord d 2/9 2025.
Mere info følger om norsk turne
Forestillingen spilles på dansk i Danmark og norsk i Norge!
Varighed: 70 minutter
PRIS:
Skoleforestillinger v max 150 : 25.000
Offentlige forestillinger: 32.000
Forestillingen er støttet af Statens kunstfond og refusionsberettiget.
Scenemål:
10 x 10 x 5
Kræver mørklægning og stærk strøm
Alle spørgsmål rettes til info@saum.dk eller tlf 53912445