STRØM – et operaeventyr

Et operaeventyr om at mærke sig selv i en digital tidsalder

STRØM er et operaeventyr med tekst af børnebogsforfatteren Cecilie Eken og musik af komponisten Peter Bruun.

En legende, fysisk og tankevækkende fortælling, der forhåbentligt giver lyst til at gå i dialog på tværs af alder om dette højaktuelle og vigtige emne, i en tid hvor både børn og voksne kæmper med alle skærmenes fristelser. Skabt ud fra et ønske om at diskutere, hvordan vi voksne kan støtte nutidens børn i at navigere i en hverdag, hvor den lysende skærm konstant lokker med underholdning og sjov og en pause fra det, der kan opleves som krævende og svært.

For det er indlysende og dokumenteret, at den ofte også afleder os fra det vigtigste i livet: læring, fordybelse og koncentration, nærvær og eftertanke, empati, svære følelser og konflikter.

Hvor finder vi en modvægt til algoritmernes manipulerende fristelser og den afhængighed, der truer både unge og gamle?

Vi tager på rejse med Elmer for at lede efter redskaber til at finde en ro og forbindelse til alt det levende. Den strøm og kontakt, som både krop og sjæl, hjerne og hjerte, har brug for.

Handling

Elmer er en nutidig gamerdreng på ca 12 år, genkendelig for de fleste børn.
Han er stærk og temperamentsfuld, men stivnet, ensom, uden reel kontakt til sin krop, sin indre strøm – og han tager en række dårlige valg – han er afhængig af digital stimulans. Der skal et kollaps til for at sætte en udvikling i gang.

Det sørger STRØM for, hun ønsker KONTAKT. Hun vil dog ikke finde sig i at blive taget for givet, misbruges, uden at mennesker – her Elmer – forstår, hvilken gave hun er, og at hun skal bruges med respekt og varsomhed. Uden den forståelse mister Elmer kontakt til sin indre strøm, sin indre livsenergi – og så er både han – og verden – først på alvor på spanden!

Tema

Forfatter Cecilie Eken siger:

Teksten til forestillingen STRØM udsprang af en overvejelse:

Jo mere vi skruer op for strømmen – både den strøm, vores moderne verden forbruger, og den strøm af information og stimuli, vi omgiver os med – jo sværere bliver det måske at mærke en anden slags strøm: den meget svagere og mindre målbare strøm, der flyder mellem os, vores medmennesker og alt andet levende på denne planet. Denne strøm findes helt håndgribeligt i vores kroppe og verdens evige udveksling af partikler på atomart plan, men den kan også opleves som en fornemmelse af en forbindelse med det, der er udover os selv. Den strøm – den forbindelse – jeg tror, vi alle uanset alder har brug for at mærke, for den giver ro og glæde og beroliger vores nervesystem i en urolig tid.

Kreditering

Libretto: Cecilie Eken

Musik: Peter Bruun

Instruktion: Anne Barslev

Lys og scenografi: Mårten Axelson

Koreograf: Kirstine Kyhl Andersen

 

Ide og udvikling: SAUM v Ingeborg Fangel Mo og DNO v Lars Ole Mathisen

Producenter: SAUM og Den Ny Opera

 

Medvirkende:

Elmer: Markus Borg

STRØM: Ingeborg Fangel Mo

Cello: Marie Louise Lind

Slagtøj: Frans Hansen

Praktisk info

Spilletider; se kalender

Kan købes til turne sæson 2024-2025

Pris: 19.000. Refusionsgodkendt.

Spørgsmål og yderligere info kan fås hos SAUM:

adminstration@saum.dk

Eller DNO:

lom@dennyopera.dk

 

 

Videoer