Aske webside

Aske og prinsessen på den hvide hest

- en dukkeopera for d 4-8 årige om køn og venskab.

Forestillingen tager afsæt i Askepot-fortællingen – men vender kønnene om!

Vi bruger dukker og dele af Rossinis mesterlige musik blandet med ny-komponerede sange for at skabe en historie om ensomhed og venskab.

Aske er et stille barn uden tætte relationer i sit liv. Han føler ikke, at han er en rigtig” dreng og ved derfor ikke, hvordan han skal få venner. Prinsessen er et mere tydeligt barn, som føler sig fanget i en ramme, hun ikke vil være i. Mor vil have, at hun skal have fine kjoler på, hun må ikke klatre i træer, hun må ikke tage hesten med ind på værelset, og hun må slet ikke lege med drengene.

Så hvem skal redde hvem?

Tine Topsøe stod bag den oprindelige idé og er projektleder.

Forfatter Cecilie Eken har igen skabt en historie på rim med sit udprægede talent for og erfaring med at skrive for børn.

Komponist Pernille Sejlund har spillet bold op ad Rossini med en særlig interesse for musik i børnehøjde og et stort talent for det billedskabende og nærværende i sine kompositioner.

Desuden har projektet kunne begejstre én af Danmarks bedste dukkeførere, Lene Hummelshøj, til samarbejdet.

Målgruppe: 4-8 år

 

Aske3

Handling

Aske har en sang, et træ og en gudfar.
Når Aske føler sig ensom eller misforstået, går han ud til sit træ. Træet har en udskæring, som han muligvis har lavet sammen med sin afdøde far. Han synger sin sang, mens han leger med en lille bille.

Hvis jeg kan finde dig, så kan du lege med mig.
Hvis du vil være min ven, finder vi nok hinanden igen”

Ved træet dukker også hans gudfar op. Denne person ser vi både som en person, som ikke er defineret af et genkendeligt køn, og som samtidig er den eneste voksne i Askes liv, der rent faktisk ser ham og har lært ham at bruge musikken.

Aske og prinsessen møder hinanden – i prinsessens træ – og bliver umiddelbart gode venner, men Aske må pludselig skynde sig hjem og taber sin ene sko i farten. Prinsessen, den mere handlekraftige af de to, kalder på sin hvide hest og rejser ud for at finde Aske. De genforenes efter en morsom scene med stedbrødre-dukkerne, der prøver at klippe både tå og hæle af for at passe i Askes sko. Historien ender med de to nye venner i Askes træ.

Aske6

Tema

Forestillingen tematiserer køn og venskab.

De 4-8 årige er i en fase af deres liv, hvor børn går fra primært at være optaget af den voksenkontakt, de har i løbet af dagen, til at være optaget af relationer til de andre børn.
Det er en svær tid for de fleste, hvor de skal lære at danne relationer. Det kan være grænseoverskridende at spørge, om man må lege med, og man frygter altid det svære NEJ.

Vi håber med den færdige forestilling at sætte nogle tanker i gang hos børnene (og deres voksne), ved at vise nogle forbilleder, som er fortrolige og nye på samme tid. Vi har selvfølgelig ingen ambitioner om at komme med et facit, men at give et anderledes bud på eventyrets rollefordeling og skabe oplæg til samtale/diskussion. Hvad er en helt? Hvad betyder det at være prinsesse?

Hvem skal redde hvem? Hvem vil reddes? Og hvem skal redde verden?

Kreditering

Medvirkende:

Dukkefører: Lene Hummelshøj

Sanger/ fortæller/ dukkefører: Ingeborg Fangel Mo

Klarinet: Anna Klett

Slagtøj:Frans Hansen

 

Libretto: Cecilie Eken

Musik: Rossini og Pernille Sejlund

Scenografi, dukker og lys : Siggi Oli Palmason og Lene Hummelshøj

Instruktør: Tine Topsøe

 

Ide og udvikling: Tine Topsøe, Lene Hummelshøj, Anna Klett og Ingeborg Fangel Mo

Produktionen er støttet af: Statens kunstfond, Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Toyota-Fonden, Komponistforeningen og Dansk skuespillerforbund

Producent: Musikteatret SAUM

Praktisk info

Pris (lukket/dagforestilling ) :   12.000,- ved max 100 publikummer (ex. moms)
Pris (offentlig/aften) :  18.000,-

Forestillingens varighed: ca 30 min

Scenestørrelse: min. 5m bred x 6m dyb
Frihøjde: min. 3 m

Samlet lokalestørrelse min. 8 x 12 m
Delvis mørklægning ønskelig, ikke et krav.
Strøm: 1stk 3x16amp + 1stk alm 230V (i lokalet eller umiddelbar nærhed)

Opstillingstid :  60 min.
Nedtagningstid :  40 min.

Produktionen er støttet af: